Alacant, 21 de juliol de 2004

FÒRUM EUROPA: UNS CURSOS DE PEL·LÍCULA

El cine s’està convertint en un dels protagonistes centrals del Fòrum Europa de Benissa quan l’esdeveniment es troba ja a l’equador. Fet i fet, vora un centenar d’alumnes que estan seguint els Cursos d’Estiu de la Seu Universitària de la Marina ocupaven anit una plaça pública (la dels Germans Ivars) per visionar –curiosament en versió valenciana- Cinema Paradiso, una pel·lícula que, ben simbòlicament, homenatja el cine, un dels tres eixos del Fòrum.

Declaracions en el marc del curs “El cine i la ciutat europea. Cultura, societat i urbanisme”

Josep Costa (UA), coordinador del curs “Cal reivindicar l’espai públic urbà. Estem perdent la percepció de les places i els carrers com a lloc de trobada i de relacions personals. Els espais comunitaris es degrades, es privatitzen, s’abandonen... La tendència apunta a les ciutats i les urbanitzacions privades, elitistes, amb els serveis públics privatitzats: aquest procés s’observa
perfectament en el cine (el Show de Truman, per exemple, es va rodar en una d’aquestes urbs privades). Tu mira, a Benissa, per exemple, quina llàstima la plaça principal [en referència a la plaça Jaume I]: un espai magnífic reconvertit en un simple pàrquing. És –ja ho veus- el mateix procés de despersonalització que es recrea en Cinema Paradiso: al final, només el boig del poble, erràtic entre el cotxes, reclama “la plaça és meua!”. I resulta que la plaça, que era de tots, jo no és de ningú.”

Vicent Ortuño (coordinador cultural de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, MACMA) “M’emporte del Fòrum una impressió altament positiva, per la participació de l’alumnat i per la relació distesa –gratíssima- amb tots els participants”. “He centrat la meua intervenció en el consum cultural com a estratègia per a articular el territori en clau identitària. M’explique: igual que en urbanisme és imprescindible treballar en plans subramunicipals i supracomarcals, en cultura també: cada municipi ha de tindre la seua aposta, però la mancomunació de les localitats és fonamental en la consolidació de mercats culturals. En aquest sentit, crec que la MACMA és una bona referència”.

EUROPA: ESPAI D’INTEGRACIÓ

En un altre dels eixos del Fòrum, el de l’atenció a la diversitat educativa, els dies centrals dels cursos estan sent protagonitzats per Joaquim Arnau, director de l'Institut Europeu de Programes d'Immersió, i Dolors Ferrer, especialista d’integració educativa en el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Joaquim Arnau: “No hi ha un immigrant igual a un altre”

Per a Joaquim Arnau, és d’extrema urgència “la dotació de recursos per a l’atenció educativa dels immigrants”. “Tots els professors haurien d’estar preparats per als reptes actuals de la integració lingüística i cultural”. En aquest sentit, declara que “Les estructures actuals dels sistema educatiu no ajuden: sobretot en secundària, el disseny del currículum, rígid i compartimentat, impedeix la flexibilitat necessària per a atendre òptimament els nouvinguts”. “Estem encara en els inicis i
tenim clars dèficits fins i tot en la formació del professorat”. “A Catalunya, els programes d’acollida apostenpel català com a primera llengua per als immigrants: és la millor fórmula per a la integració, i
resulta perfectament compatible amb l’aprenentatge de l’espanyol. Al País Valencià hauria de ser igual, però això ho hauria de dir la gent d’ací, no jo”. “Amb tot, la integració no és només  una qüestió de llengua, com tampoc no pot ser cosa exclusiva de les escoles: s’hi han d’implicar el conjunt dels agents socials”.

Dolors Ferrer, per la seua part, declara: “La integració no vol dir assimilació. Els immigrants que arriben saben moltes coses que poden enriquir la cultura d’acollida. Cal tenir en compte -per exemple- que ben sovint dominen dos o tres llengües. Cal trencar molts tòpics. Saps què? Que a mi em fa molta molta llàstima com podem ser tan injustos a l’hora de minusvalorar els nouvinguts...”

Benissa, dia i nit: música i lletres per a rematar la jornada

En el marc del programa “Benissa, dia i nit”, paral·lel a les sessions més acadèmiques del Fòrum, hi ha programada aquesta nit, a les 22:15 h (a la Societat Cultural de Benissa), la presentació de la revista “L’Espill”, amb la presència del seu director, Gustau Muñoz, i també de la novel·la “Quan anàvem a l’estraperlo”, amb l’autor Víctor Gómez Labrado. Tot seguit i al mateix lloc, la vetlada es complementarà amb l’actuació del grup de jazz “Xavi Torres Quintet” (dolçaina, piano, baix, guitarra i percussió).

 
Página mantenida por la Oficina de Comunicación página principalenviar correo