Alacant, 22 de juliol de 2004

CURSOS D’ESTIU: EL FÒRUM EUROPA, EN LA RECTA FINAL

El Fòrum Europa de Benissa entra ja en la recta final, després d’una intensa activitat. Tot seguit aportem unes poques descripcions i un recull de declaracions que donen compte de la actualitat immediata del Fòrum.

Victor Gómez Labrado i Gustau Muñoz protagonitzen la vetlada literària del Fòrum

En un ambient distés, de tertúlia i café, una cinquantena de persones es donava anit cita a l’àmplia sala de la Societat Cultural de Benissa per a parlar de literatura. L’acte, conduït pel responsable del Fòrum, Joan Borja, va presentar en societat l’última novel·la de Víctor Gómez Labrado, "Quan anàvem a l’estraperlo", i la prestigiosa revista de pensament "L’Espill".

Víctor Gómez Labrado, autor d’èxits editorials com "La mestra" o "Guerra de quatre" ha definit la seua última producció com “un homenatge als herois anònims que van ser capaços de sobreviure en un temps tan difícil –el de la guerra i la postguerra- com injustament oblidat: fet i fet, ningú fins ara no s’havia ocupat de novel·lar el fenomen de l’estraperlo, tan vigent i significatiu en la societat valenciana del moment.”

Per la seua part, Gustau Muñoz, cap de redacció de "L’Espill", ha recordat els inicis de la revista (fundada el 1979 per Joan Fuster), n’ha revisat la trajectòria i n’ha aclarit els objectius en l’etapa actual: “la voluntat de la revista és facilitar la reflexió sobre les grans qüestions culturals que planteja el món actual: la globalització, la multiculturalitat, la resituació dels nacionalismes, l’evolució de les arts, etc. En definitiva, "L’Espill" es proposa aportar, des d’una cultura menuda com la nostra i sense deixar de tenir els peus a terra, una plataforma per al debat en termes homologables als de les grans revistes de pensament franceses, alemanyes o angleses”.

Xavi Torres Quintet: l’Europa de la dolçaina

Després de les presentacions literàries, el grup de jazz Xavi Torres Quintet ha impressionat el públic creixent de la vetlada. Amb ja més d’un centenar de persones, la Societat Cultural de Benissa ha ballat, ha aplaudit i s’ha admirat amb el virtuosisme de Torres, que permet l’exploració de camins inèdits en el jazz amb el penetrant timbre de l’intrument popular valencià més emblemàtic. La proposta de Xavi Torres, que revoluciona la concepció de la dolçaina, es pot emmarcar dins d’un curiós moviment contemporani de reivindicació de l’instrument: sorprenent resulta que, sense cap connexió, el treball de Torres –originat a Petrer- siga coincident en un grau increïble amb el d’un grup com Dolç Tab Jazz Project -de la Marina Alta-, que fa un parell de mesos també va ser programat en la Seu Universitària. Al final del concert, el líder del quintet declarava: “Hem estat molt molt a gust ací, amb tanta gent jove i tan bon “rotllo” universitari. Per a nosaltres, ha estat una de les actuacions més especials: no sé com ho feu, però l’aire que es respira al Fòrum té alguna cosa màgica que es contagia de seguida.”

Festa al carrer amb L’Espardenya

Dijous a la nit (al voltant de les 22:30 h) hi ha, encara dins del “Benissa, dia i nit”, la festa de final de cursos, a la plaça de l’Esglesia Vella -just enfront dels palaus de la Seu Universitària-, amenitzada per la popular banda local L’Espardenya.

I ELS CURSOS D’ESTIU QUE NO PAREN!

En paral·lel amb la proposta d’oci “Benissa, dia i nit”, els Cursos d’Estiu continuen evolucionant d’acord amb el programa previst. Són ja 27 (de les 35 previstes) les personalitats que han aportat les corresponents perspectives sobre els temes proposats en l’edició d’enguany: l’urbanisme, el dret, l’educació i el cinema europeus. Transcrivim a continuació algunes de les últimes declaracions facilitades per aquests protagonistes:

José Ramón Valero (professor de Geografia Humana en la UA): “La immigració –els immigrants- són ja part essencial del paisatge i el paisanatge del cine europeu”

“El cine sempre ha oferit imatges sobre la immigració a les ciutats, unes voltes amb visions típiques –des de l’explotació fins a la delinqüència-, però unes altres mostrant la vida de persones concretes, diferenciades, amb els seus propis projectes de vida. Actualment, les visions del tema són variadíssimes: des de l’asil fins a la clandestinitat tot passant pel destí de comunitats senceres...”

María del Mar Saneiro (UNED. Especialista en educació de persones amb discapacitats): “L’educació és el primer escaló en el procés d’integració social i laboral”

“Caminem cada volta més cap a una nova Europa que fa necessàries jornades formatives com la d’aquest Fòrum. Cal propiciar en tots els professionals de l’educació un coneixement especialitzat sobre les necessitats dels “nous europeus” (immigrants, persones amb discapacitats) i les possibilitats reals d’aquests col·lectius”

José Luis Sánchez Ezcurra (Conselleria d’Educació): “Els sistemes educatius d’Europa són la més clara expressió de la multiculturalitat que la caracteritza”

“L’anàlisi de la configuració de l’ensenyament mostra les coincidències i les diferències que hi ha entre països: això, precisament, és el que ara intentem en el Fòrum, i crec que permetrà obtenir conclusions importants i no poc sorprenents.”

 
Página mantenida por la Oficina de Comunicación página principalenviar correo