Present d'indicatiu
Llig este text. Si no saps el significat d'alguna paraula, consulta el 

                     Tretze dimarts

Arribes a l'andana i sents l'últim vagó que fuig. Esperes. Ve el tren següent, ple com un ou i sense aire condicionat. Et toca al costat un home que fa pudor de brut. Intentes moure't, impossible. Baixes a la Vila Olímpica i, tot i que semble mentida, no ixes del túnel.

La platja et queda més a prop, però el lloc de sempre t'és més familiar. A més, el tabac ha pujat, et posen una ensaïmada que no val res i et beus el cafè mig fred. L'arena bull. Et baralles amb el vent per estendre la tovallola. Et tires contra les ones, traus el cap i et quedes de plàstic. Suren les bosses d'un conegut supermercat, algues fastigoses i altres porqueries.

T'apliques una dutxa freda per a oblidar. Traus un cigarret, se't mulla i t'has deixat l'encenedor a casa. Mires al teu voltant, ningú no fuma. Calla, allà hi ha quitrà! No el veus? Sí, sí, aquell dels pulmons negres que fa senyals de fum a aquella pèl-roja, aquell. T'hi apropes, li demanes foc, t'allarga la capsa de mistos i els gastes tots abans de donar-li les gràcies i la capsa buida. Tornes a la teua posició, que ja ho és menys perquè uns desvergonyits han improvisat un camp de futbol i t'han arraconat. No remugues, no vols fer-te vell, tu també voldries ser brasiler per un dia, i una pilotada no fa tant de mal. 

Somrius, encara ets jove i et sobra sentit de l'humor. Se t'acosta una xicona d'uns setze anys, penses que la teua sort ha canviat, amagues panxa i et parla de vosté. No la pots ajudar perquè vol foc i tu acabes de tirar el cigarret, perds la memòria a marxes forçades i t'has oblidat l'encenedor, ho recordes? 

De sobte reps una pilotada, et fa mal, se t'unflen els nassos, et poses com una pebrera quan la sang raja i el teu banyador s'enrojola. S'apropa un xiquet suplicant la pilota, i et sobreposes molt digne i claves a la pilota una puntada de peu amb l'esquerra, la teua cama roïna. El xut és tan roí que et fa tornar a la infantesa, que si la bola no és meua, que si jo no anava, fins que l'amo de la pilota et diu que són justos, sis per equip, i que no hi pots jugar. Observes la colla, mentalment en comptes tretze i decideixes deixar-ho per a un altre dimarts.

Si t'hi fixes, este text està redactat en present. Vols comprovar els teus coneixements d'este temps verbal?
Fes clic en la icona i comença l'exercici